PSIHOLOG GABRIELA MARIANITA MANEA Cabinet Individual de Psihoterapie

By: Gabriela Manea | February 19, 2019


Se remarca usor, ca adultii tipa mult mai des la copii decat tipa unii la ceilalti. Ce ii face pe parinti sa creada ca e mai bine sa tipe la copii decat sa gandeasca rational si sa aiba o reactie mai controlata? Pur si simplu, unii parinti considera ca, tipand la copii, acestia vor pricepe ca au facut ceva gresit si astfel vor invata sa fie mai ascultatori data viitoare, pentru a nu-i mai supara. In plus, copiii sunt invatati sa respecte parintii si sa stie cine e seful.

Furia, insa, nu e cea mai potrivita reactie atunci cand esti implicat intr-o situatie tensionata, conflictuala. Tipatul nu antreneaza respect.

Iata ce invata copiii, de fapt, atunci cand parintii tipa la ei:

·  Adultii nu vorbesc serios decat d...

By: Gabriela Manea | May 15, 2018


A fi ASERTIV înseamnă:

 

1.Exprimarea opiniei, a sentimentelor și creerea propriilor drepturi într-un mod autentic, clar și neagresiv → AFIRMAE NEAGRESIVĂ

2.Afi atent (conștient) la celălalt (prin ascultare activă) și a-i respecta drepturile → EMPATIE

3.A avea capacitatea de a refuza o solicitate ce contravine propriilor dorințe și nevoi (a spune NU înseamnă  a pune limite fără a se simți vinovat → LIMITE SĂNĂTOASE

4.A negocia și a fi capabil să faci compromisuri astfel încât să fie convenabil pentru ambele părți → AJUSTARE CREATIVĂ

5.A avea respect și considerație față de propria persoană și față de cei din jur → RESPECT

6.A-ți asuma responsabilități și riscuri, s-ar putea să-l deranjezi pe interlocutor sau să-i displaci → RE...

By: Gabriela Manea | January 19, 2017


  IMPORTANŢA ATAŞAMENTULUI

 

  Dovezile privind rolul ataşamentului în dezvoltarea personalităţii s-au acumulat rapid în anii ’80. Descoperirile de început au fost replicate pe modele de origini diverse; metodele de observare au fost îmbunătăţite, iar altele noi au fost introduse; a fost evidenţiat rolul comunicării în ambele direcţii între părinte şi copil pentru o dezvoltare afectivă sănătoasă.  

   Dinamica relaţiei părinte copil  începe înainte de a ne naşte, când suntem incă înlăuntrul mamei şi începem să ne facem simţită prezenţa. Odată veniţi pe lume, înaintăm în viaţă purtând această trebuinţă – să ne simţim în siguranţă. Calea pe care o urmăm – formăm legături emoţionele put...

By: Gabriela Manea | November 21, 2016

Ranile copilariei si cum sau ce am facut noi pentru a supravietui

 

La inceput, copilul traieste in Rai, parintii, creatorii lui sunt perfecti.

El e perfect, si atat de puternic…El face Soarele sa se miste pe cer, usa sa scartaie, vantul sa bata…totul. Dar, la un moment dat, ceva se intampla, ceva ce nu e in regula se produce. Si pentru ca el este centrul lumii lui,  el, crede ca acel ceva in neregula, este chiar el.

Asa incepe sa se nasca identitatea. De la Rai el trece la mirare, la furie, la revolta, si apoi, ca sa isi gestioneze suferinta, isi creaza o personalitate care sa il ajute in lume. Intai cu parintii, apoi cu ceilalti.

Asa incepem sa ne cream noi rolurile, mastile, ca să ne aparam, credem noi, de acele suferinte dej...