PSIHOLOG GABRIELA MARIANITA MANEA Cabinet Individual de Psihoterapie

By: Gabriela Manea | May 15, 2018


A fi ASERTIV înseamnă:

 

1.Exprimarea opiniei, a sentimentelor și creerea propriilor drepturi într-un mod autentic, clar și neagresiv → AFIRMAE NEAGRESIVĂ

2.Afi atent (conștient) la celălalt (prin ascultare activă) și a-i respecta drepturile → EMPATIE

3.A avea capacitatea de a refuza o solicitate ce contravine propriilor dorințe și nevoi (a spune NU înseamnă  a pune limite fără a se simți vinovat → LIMITE SĂNĂTOASE

4.A negocia și a fi capabil să faci compromisuri astfel încât să fie convenabil pentru ambele părți → AJUSTARE CREATIVĂ

5.A avea respect și considerație față de propria persoană și față de cei din jur → RESPECT

6.A-ți asuma responsabilități și riscuri, s-ar putea să-l deranjezi pe interlocutor sau să-i displaci → RE...

By: Gabriela Manea | January 19, 2017


  IMPORTANŢA ATAŞAMENTULUI

 

  Dovezile privind rolul ataşamentului în dezvoltarea personalităţii s-au acumulat rapid în anii ’80. Descoperirile de început au fost replicate pe modele de origini diverse; metodele de observare au fost îmbunătăţite, iar altele noi au fost introduse; a fost evidenţiat rolul comunicării în ambele direcţii între părinte şi copil pentru o dezvoltare afectivă sănătoasă.  

   Dinamica relaţiei părinte copil  începe înainte de a ne naşte, când suntem incă înlăuntrul mamei şi începem să ne facem simţită prezenţa. Odată veniţi pe lume, înaintăm în viaţă purtând această trebuinţă – să ne simţim în siguranţă. Calea pe care o urmăm – formăm legături emoţionele put...

By: Gabriela Manea | November 21, 2016

Ranile copilariei si cum sau ce am facut noi pentru a supravietui

 

La inceput, copilul traieste in Rai, parintii, creatorii lui sunt perfecti.

El e perfect, si atat de puternic…El face Soarele sa se miste pe cer, usa sa scartaie, vantul sa bata…totul. Dar, la un moment dat, ceva se intampla, ceva ce nu e in regula se produce. Si pentru ca el este centrul lumii lui,  el, crede ca acel ceva in neregula, este chiar el.

Asa incepe sa se nasca identitatea. De la Rai el trece la mirare, la furie, la revolta, si apoi, ca sa isi gestioneze suferinta, isi creaza o personalitate care sa il ajute in lume. Intai cu parintii, apoi cu ceilalti.

Asa incepem sa ne cream noi rolurile, mastile, ca să ne aparam, credem noi, de acele suferinte dej...

By: Gabriela Manea | October 19, 2016

I D E I L E  O B S E S I V E  sunt idei care se impun gândirii, o asediază şi o invadează, recunoscute de subiect ca un fenomen parazit, fiind străine şi contradictorii cu personalitatea individului. Subiectul face un efort voluntar permanent pentru a le îndepărta însă, fără a putea realiza acest lucru, resimţind anxiogen, penibil, această situaţie. După conţinutul ideilor obsesive, ele pot fi (A. Porot):


 1. Îndoieli obsesive, legate de verificări permanente ale unor acţiuni sau construcţii ideative.

 2. Scrupulele obsedanteîn care gândirea este asediată de posibilitatea unor erori pe care subiectul le-ar putea comite sau le-ar fi putut evita.

3. Ideile de contrastidei obsesive al căror conţinut este in contras...

Category: Altele 

Tags: