PSIHOLOG GABRIELA MARIANITA MANEA Cabinet Individual de Psihoterapie

By: Gabriela Manea | November 21, 2016

Ranile copilariei si cum sau ce am facut noi pentru a supravietui

 

La inceput, copilul traieste in Rai, parintii, creatorii lui sunt perfecti.

El e perfect, si atat de puternic…El face Soarele sa se miste pe cer, usa sa scartaie, vantul sa bata…totul. Dar, la un moment dat, ceva se intampla, ceva ce nu e in regula se produce. Si pentru ca el este centrul lumii lui,  el, crede ca acel ceva in neregula, este chiar el.

Asa incepe sa se nasca identitatea. De la Rai el trece la mirare, la furie, la revolta, si apoi, ca sa isi gestioneze suferinta, isi creaza o personalitate care sa il ajute in lume. Intai cu parintii, apoi cu ceilalti.

Asa incepem sa ne cream noi rolurile, mastile, ca să ne aparam, credem noi, de acele suferinte deja intalnite, si care ne vor produce, fara sa stim altele.

Primul care a avut curajul sa afirme ca fizicul poate avea o legatura cu dimensiunile emotionala si mentala ale fiintei umane a fost Sigmud Freud.

Lise Borbeau vorbeste in cartea sa „5 rani care ne impiedica sa fim noi insine” depre cinci masti pe care le folosim in viata, fara sa ne deam seama ca le purtam. Studiile ei si ale multor alti cercetataori cu care a colaborat, i-au intarit convingerea că,  o rana de respingere  se ascunde sub masca fugarului,  o rana de abandon, care apare de cele mai multe ori chiar dupa nastere cand copilul este luat de langa mama sa ( si unde trebuie sa devenim tot mai activi in acest sens si sa nu mai permitem sa se intample aceasta nedreptate si in zilele noastre) se ascunde sub  dependența, umilirea sub masca masochistului,  rana de tradare se ascunde  sub masca de dominator, nedreptatea are ca masca rigiditatea.

Primul lucru pe care putem sa il facem pentru a ne vindeca este sa constientizam ca toti avem una sau toate aceste rani. Le purtam cu noi din coplilarie si ele ies la suprafata pentru a putea fi vindecate, ca o furie, frica, disperare pe care nu ne dam seama cum le putem controla si de unde vin.

Din pacate foarte putini incă, acceptam ca mai toate acele izbucniri pe care nu reusim sa le controlom, provin din copilaria noastra. Nu intelegem de ce ne manifestam intr-un anumit mod, am purtat in subconstientul nostru aceste rani, fac corp comun cu noi, iar acum, petru ca putem sa le vindecam in mod constient, ele isi fac din nou simtită aparitia.

Foarte multi adulti, nu accepta insa ideea ca pot avea o rana din copilarie, zicand ca da, au luat o palma sau au fost pusi pe coji de nuca, sau la colt, sau batuti cu rigla, sau numiti nesimtiti, prosti, murdari, dar au mers mai departe si au ajuns cineva.

Mai tarziu insa multi dintre acestia prezinta diferite disfunctii, manifesta lipsa de stima de sine si implicit lipsa de incredere in sine, depresii, axietate, alergii, probleme cu rinichii, accidente vasculare, cancer sau alte manifestari ale ranilor nevindecate in corpul fizic.

 

Viaţa se schimbă în permanenţă. Nu există început şi sfârşit, ci doar o reciclare constantă a substanţei şi a experienţelor. Viaţa nu este niciodată statică sau stagnantă, întrucât fiecare moment este mereu nou.
Fii un invingator!

 


Comments:

Ranbi

Posted on : December 26, 2018

Glad to read about this blog. The stories you share on this site are
worth to read.<br />
<a href="http://2software.net/download-application-zalo-for-pc-32">zalo download</a>
<a></a>


Zushikatochi

Posted on : December 08, 2018

Thanks for sharing amazing information <a
href="https://scoreheromod.info/apk/">Score hero mod</a>
<a href="https://trafficridermod.pro/apk/">Traffic rider mod apk</a>
<a href="https://vectormod.xyz/apk/">Vector mod </a>
<br />


Henry Burge

Posted on : December 05, 2018

<a href="https://setbeat.software/apk/">setbeat</a>
<a href="https://vizer.video/apk/">vizer</a>
<a href="https://koplayer.software/pc/">Koplayer</a>
<br />


dimanta

Posted on : November 26, 2018

Thanks for sharing this interesting blog with us<br />
<a href="http://123typinggames.com/typing-games-with-cars/">typing games
with the goat</a>


Post a Comment