PSIHOLOG GABRIELA MARIANITA MANEA
Cabinet Individual de Psihoterapie


TERAPIA FLORALA BACH


Ce sunt remediile florale Bach


„Sanatatea este zestrea si dreptul nostru. Ea este uniunea completa si deplina dintre suflet, minte si corp; aceasta nu este un ideal indepartat si dificil de obtinut, dimpotriva, dimpotriva este un ideal natural si accesibil, pe care multi dintre noi il neglijeaza. Fiind partea cea mai delicata si mai sensibila a corpului, mintea arata debutul si cursul bolii mult mai clar decat corpul, deci perspectiva mintii trebuie aleasa pentru a ne ghida in alegerea remediului sau remediilor necesare.”Dr. Bach

Edward Bach s-a nascut în anul 1886, în apropiere de Birmingham. A inceput sa studieze medicina în anul 1906 la Universitatea din Birmingham, apoi s-a mutat la Colegiul Universitar din Londra, unde si-a terminat studiile in 1912.

Dr. Bach s-a specializat in imunologie, bacteriologie si apoi in homeopatie. In paralel cu munca sa de cercetare din spital, Dr. Bach trata pacienti la cabinetul sau medical de pe Harley Street. In iulie 1917, Dr. Bach si-a pierdut cunostinta in laborator datorita unei puternice hemoragii interne. Chirurgii care l-au operat i-au spus ca are cancer si ca mai are doar trei luni de trait. Cu toate acestea, el s-a reintors rapid la munca sa de cercetare in speranta ca va gasi raspunsurile pe care le cauta inainte de a muri. Lucra zi si noapte fara incetare, lumina din laboratorul sau fiind numita de colegii sai “lumina care nu se stinge niciodata.” Dar pe masura ce lunile treceau, Dr. Bach a constatat ca se simtea tot mai puternic si a ajuns la concluzia ca recuperarea sa s-a datorat starii sale de spirit. Munca l-a motivat, l-a inspirat si l-a facut sa se simta util si fericit. Experienta sa de medic i-a confirmat mai tarziu ca starile mentale si emotionale au un efect direct si puternic asupra sanatatii fizice.

Din martie 1919 Dr. Bach a inceput sa lucreze ca bacteriolog la Spitalul de Homeopatie din Londra. Si-a continuat munca de cercetare si a descoperit 7 grupe de vaccinuri orale preparate din bacterii intestinale, pe care le prescria in functie de personalitatea pacientului.

Dr. Bach a observat ca exista mai multe tipologii umane si ca persoanele care apartin aceleiasi tipologii reactioneaza asemanator fata de boala sau fata de o situatie dificila.

La varsta de 43 de ani Dr. Bach isi urmeaza intuitia si pleaca in Tara Galilor. Dorea sa descopere in natura acele plante care sa produca o vindecare blanda si profunda.

Primele remedii pe care le-a descoperit au fost Impatiens, Mimulus si Clematis. Rezultatele pe care le-a obtinut la pacientii sai cu aceste remedii au fost atat de remarcabile incat la sfarsitul anului 1928 a abandonat toate celelalte forme de tratament pe care le utiliza si practica sa de succes de pe Harley Street.

In urmatorii 5 ani Dr. Bach si-a dedicat tot timpul descoperirii noului său sistem de medicină. Folosindu-si spiritul de observatie, sensibilitatea si intuitia, Dr. Bach a identificat in natura plantele si metodele de preparare ale celor 38 de remedii care ii poarta numele.

Primavara si vara Dr. Bach cauta si prepara noi remedii, iar in timpul iernii se ocupa in special cu tratarea pacientilor. In primavara anului 1934 s-a stabilit in Sotwell, intr-o casa micuta numita Mount Vernon.

La un an dupa finalizarea sistemului sau terapeutic, in noiembrie 1936, Dr. Bach, in varsta de 50 de ani, a murit linistit in timpul somnului. Scopul sau in viata, acela de a da omenirii o metoda de tratament simpla, accesibila si blanda fusese atins si viata sa a atins firesc punctul final.

Dr. Bach si-a lasat munca in mainile colaboratorilor sai apropiati, Nora Weeks si Victor Bullen. El le-a cerut acestora sa protejeze simplitatea si puritatea acestui sistem terapeutic si sa-l faca disponibil intregii umanitati.

La sfarsitul anilor '50, Nora si Victor au fost capabili sa stranga suficienti bani din donatii pentru a cumpara Mount Vernon si a-l transforma intr-un centru care sa continue munca doctorului Bach, asa cum el si-a dorit.

In cartea sa “Heal Thyself”(“Vindeca-te singur”), Dr. Bach scria: „Boala este un fel de consolidare a unei atitudini mentale; este necesar sa tratam numai starea pacientului si boala va disparea”, deci boala este in esenta, rezultatul conflictelor dintre minte si suflet. Boala se va vindeca nu prin lupta impotriva raului, ci prin aducerea în viața persoanei a unui flux de energie pozitivă, care va  înlatura energia negativă acumulată în ființa noastră.

Terapia florala Bach este o terapie individualizata, indicata tuturor persoanelor, indiferent de varsta, sex sau stare de sanatate. Aceste remedii s-au dovedit eficiente la noii nascuti, sugari, copii, adolescenti, femei insarcinate, varstnici, la oameni cu boli acute, cronice sau aflati in stare critica.


Remediile Florale Bach constituie metoda o metoda completa de tratament si posibil complementara oricarui alt tip de terapie - alopata, psihoterapie, energetica, etc.

Aceasta terapie a cunoscut o mare extindere in ultima vreme, esențial la ea fiind faptul ca este naturală, nu creează deci dependență sau efecte secundare.


„Atunci cand sufletele si personalitatile sunt in armonie, totul este bucurie si pace, fericire si sanatate. Dar cand personalitatile se abat de la drumul stabilit de suflet, fie din cauza dorintelor noastre pamantesti, fie convinse de altii, apare conflictul. Ori tocmai acest conflict este radacina bolii si a nefericirii”, obșnuia să spună dr. Bach.


În paginile ce urmează va voi prezenta :

  • De ce ai avea nevoie de Terapia florala Bach
  • Un scurt exemplu pentru a întelege mai usor criteriile ce stau la baza alegerii remediilor în terapie
    Pe scurt Terapia florală Bach la copii
  • Descrierea celor 38 remedii florale Bach
  • Cum se administrează remediile florale Bach
    Cat durează un tratament
  • Unde se prepară remediile florale Bach originale


Psiholog Cristina Caba, prin intermediul careia au fost aduse Terapiile Florale din Marea Britanie

Despre Remediile florale Bach cu dr. Florinela Balan, medic de medicina holistică

In semn de respect pentru tot ce ineamna Viată, OM, si nu in ultimul rand, pentru cel ce descoperindu-le, a ajutat atatea milioane de suflete sa intre in armonie, dr. Bach, în acest cabinet se lucreaza numai cu Remedii florale originale importate, care poarta pe sticluta semnatura doctorului Bach.

Viaţa se schimbă în permanenţă. Nu există început şi sfârşit, ci doar o reciclare constantă a substanţei şi a experienţelor. Viaţa nu este niciodată statică sau stagnantă, întrucât fiecare moment este mereu nou.
Fii un invingator!